Dzień możemy powitać z pysznymi placuszkami owsianymi, które można podać na parę sposobów.
Ja podaję przepis podstawowy z jabłkiem, a wy możecie go zmienić dodając np. gruszkę, banan czy startą marchewkę. To do dzieła!
Składniki:
(1 duża porcja lub 2 małe)
1 szklanka mąki owsianej
2/3 - 3/4 szklanki mleka roślinnego (np. te sezamowe (klik))
1 jabłko*
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
olej kokosowy nierafinowany do smażenia ( opcjonalnie)**
+ do podania syrop klonowy, wiórki kokosowe
*zamiast jabłka, można użyć gruszki, banana czy startej marchewki
* *można usmażyć na patelni nieprzywierającej, wtedy omijamy olej
Mąkę owsianą, proszek do pieczenia, siemię lniane, cynamon, szczyptę wsypać do miski, wlać mleko, syrop klonowy i dokładnie wymieszać. Pokroić jabłko w malutką kostkę(lub zetrzeć) i dodać do miski. Dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię, nakładać jedną czubatą łyżkę na jednego placka. Powoli i dokładnie przewracać przy pomocy szpatułki. Smażyć do zarumienia z dwóch stron.Gdy już się usmażyły podawać je z syropem klonowym i wiórkami kokosowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz