poniedziałek, 20 marca 2017

Tofu w sosie słodko-kwaśnym

Kto jest sceptykiem tofu? To ten przepis będzie dla Ciebie idealny. Dobrze doprawione tofu do tego pyszny sos słodko-kwaśny. Spróbuj, a przekonasz się sam :)









Składniki na smażone tofu:
2x tofu 180 g
1 łyżka oleju
1 łyżka octu
2 łyżki sosu sojowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki syropu klonowego
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
sól,pieprz

Składniki na sos:
2 marchewki
1 papryka
2 cebule
1 papryczka chili
2 ząbki czosnku
pół puszki ananasa
3 łyżki koncentrat pomidorowy
2 łyżki skrobi ziemniaczanej/tapioki + 4 łyżki wody
ocet 1-2 łyżki
cukier 1-2 łyżki
woda 300 ml
sól,pieprz


Paprykę, papryczkę chili i cebulę pokroić w kostkę. Marchew zetrzeć na grubych oczkach.
Wsypać na patelnię i dusić z 200 ml wody, aż warzywa staną się miękkie. Dodać resztę wody ( 100 ml ). Skrobię wymieszać w szklance z 4 łyżkami wody. Dodać do warzyw i energicznie mieszać, aż zgęstnieje. Dodać resztę składników ( 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę, koncentrat pomidorowy, ananasa). Doprawić octem, cukrem, solą, pieprzem.

Tofu pokroić w kostkę. Smażyć na 1 łyżce oleju,doprawić solą, pieprzem. Smażyć, aż będzie złociste,
Dodać wszystkie pozostałe dodatki do tofu i smażyć aż wszystko wchłonie.

Tofu i sos wymieszać razem. Gotować ok. 5 minut.


Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz