sobota, 17 września 2016

Burgery z komosy ryżowej i sos barbecue

Lubicie burgery? Bo ja tak! I to bardzo.. Moje burgery są bardzo aromatyczne, jak ktoś chcę to i są ostre. Smakują najlepiej z bułką orkiszową -> (klik).
To do dzieła!




Składniki :
- 2 duże marchewki
-3/4 szklanki komosy ryżowej
-1/2 szklanki słonecznika
-4 ząbki czosnku
- 1 cm korzenia imbiru
- 1 łyżeczka kolendry mielonej
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól, chili ( u mnie 3/4 łyżeczki chili, ale można mniej)
-1 łyżka oleju
- 2 czubate łyżki mąki ( może być również bezglutenowa )
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

Komosę ugotować ( 1 część komosy na 2 części wody). Ustaw piekarnik na 200 stopni. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach, ugotowaną komosę dodać do marchewki, jak i również przyprawy, czosnek, imbir, olej, mąkę i zmielone siemię lniane. Doprawić solą, pieprzem, chili.
Formujemy kotlety ( u mnie wyszło 8 dużych kotletów ). Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy aż będą zarumienione, po tym czasie wyłączamy piekarnik, zostawiamy je na 10 minut przy uchylonym piekarniku.






Sos barbecue :
1 szklanka keczupu ( takiego jak lubicie )
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżka syropu klonowego
2 ząbki czosnku
sól, pierz

Szklankę keczupu wlać do miski, dodać wszystko, wymieszać, przyprawić!

Dodatki tak jak na zdjęciu poniżej


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz