piątek, 9 września 2016

Zakwas z buraków

Z naszego kochanego buraka można zrobić zakwas, którego można pić.Pyszny, zdrowy i do tego jest naturalnym probiotykiem! Najczęściej zakwas wstawia się tuż przed wigilią, aby zrobić później z niego barszcz, a ja uważam, że powinniśmy robić go częściej. Poprawia on odporność, ponieważ zawiera dużo witaminy C, witamin z grupy B, które zapobiegają stresowi, depresji i  pierwiastki jak żelazo, potas, magnez i kobalt. Neutralizują wolne rodniki, oczyszcza z toksyn. I wiele, wiele innych zalet.. 
Po tym szeregu zalet zalecam pić pół szklanki dziennie takiego zakwasu, na zdrowie, aby nic nas nie dopadło tym bardziej w jesień czy zimę!



Składniki: ( u mnie słój 1,7 l )
- 600 g buraków
- 3 duże ząbki czosnku
- 1 litr wody
- 1 duża czubata łyżka soli

Buraki i czosnek obieramy, buraki kroimy w kostkę, czosnek w plasterki. Wkładamy do słoja. Sól i przegotowaną wodę mieszamy, aż się rozpuści sól. Zalewamy buraki i w ciepłe miejsce odstawiamy na ok. 5-7 dni. Po tym czasie trzymać w lodówce.
Należy zakwasu próbować, aby zobaczyć czy już dla was jest wystarczająco kwaśny.

PIJMY NA ZDROWIE!




Jack was pozdrawia <3

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz