środa, 14 września 2016

Bułki czosnkowe z mąki orkiszowej

Uwielbiam pieczywo, ale takie zdrowe, zrobione w domu..
Dziś mój ukochany poprosił mnie, abym zrobiła takie oto bułeczki!
Nie zastanawiając się wzięłam mąkę, miskę i hej!






Składniki :
- 500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 
- 25 g drożdży świeżych 
- 3 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru/ syropu klonowego
- ok. 1,5 ciepłej szklanki wody ( mniej/więcej )
- 5 ząbków czosnku
- 80 ml oleju
- oregano

Wsypujemy mąkę, drożdże, sól, cukier/syrop klonowy.
Powoli dodajemy wodę, mieszając łyżką, sprawdzając czy jest już ok.
Gdy da się już wyrabiać ciasto to wyrabiamy je, aż będzie sprężyste, elastyczne, trochę klejące się do ręki.
Formujemy podłużne bułeczki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, aż podwoją swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy sos czosnkowy z oleju i czosnku.
Olej i czosnek blendujemy, doprawiamy solą.
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. 
Bułeczki lekko nacinamy i smarujemy sosem czosnkowym, posypujemy oregano
Pieczemy aż będą mocno zarumienione!

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz