poniedziałek, 5 września 2016

Paszteciki z soczewicą

Witam moich miłych, dziś przychodzę z moim ulubionym daniem , a mianowicie na przepis pasztecików z soczewicą.. Po prostu one wymiatają! Są bardzo aromatyczne, przez co ja z narzeczonym potrafimy zjeść w dzień całą blachę ( łakomczuchy ) !




Składniki : ( na około dwie blachy )
(farsz)
- 400 g czerwonej soczewicy
-500 g pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- po jednej łyżce papryki wędzonej, ziół prowansalskich
- 2 łyżki sosu sojowego
- pieprz, sól, chili

( ciasto)
-5 szklanek mąki razowej orkiszowej ( lub innej )
-2 szklanki letniej wody
-50 g drożdży
- 1 łyżka soli i cukru

Zaczynamy od ciasta:
Nagrzewamy piekarnik do 50 stopni.Wrzucamy wszystko do miski.
Mieszamy pierw łyżką, aby w miarę wszystko się połączyło.
Wyrabiamy ciasto rękoma, aż będzie jednolite i gładkie.
W razie potrzeby dodać więcej wody lub mąki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 1 godziny.

Farsz :
Soczewicę gotujemy w 800 ml wody.
Pieczarki kroimy w kostkę.
Pieczarki smażymy na oleju aż będą miękkie.
Gdy soczewica się ugotuje, a pieczarki będą miękkie połączyć je.
Dodać wszystkie przyprawy, sos sojowy i czosnek.
Doprawić solą, pieprzem, chili.

Następnie wyjmujemy ciasto na paszteciki.
Nagrzewamy piekarnik na 200 stopni. ( góra - dół )
Ciasto wykładamy na blat lub stolnice.
Obsypujemy mąką i dzielimy ciasto na pół.
Wałkujemy je na cienki prostokąt.
Wycinamy ( duże kółka lub prostokąty ).
Faszerujemy ciasto i dobrze je sklejamy.
(tak jak pierogi).
Można z wierzchu posmarować olejem i dodać mak, czarnuszkę itd.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy do zarumienia!


Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz