piątek, 7 października 2016

Zupa soczewicowa z ogórkiem kiszonym

Ogórki kiszone - moja miłość od zawsze! Jem je prawie codziennie, dodaje je, gdzie tylko mi pasują.. Lecz nigdy nie jadłam zupy z soczewicy z ogórkami kiszonymi. Jak dla mnie w tak brzydką i szaroburą pogodę zupa - zbawienie! Zupę robi się niecałe pół godziny, więc jest i to zbawienie dla zapracowanych. I nie ma wymówek, że nie ma się czasu, ta zupa robi się sama!
 Idealna na sycący obiad jak i na rozgrzewającą kolację..




Składniki :
1 szklanka soczewicy czerwonej
1/2 szklanki mrożonego groszku
1 papryka czerwona
800 ml wody

1 szklanka przecieru pomidorowego

2 ząbki czosnku
1 łyżeczka czubrycy zielonej ( opcjonalnie, ale ja lubię )
sól, pieprz, chili

5 ogórków kiszonych

Kroimy paprykę w małą kosteczkę.
Wsypujemy do garnka soczewicę, mrożony groszek, pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną.
Zalewamy wodą. Gotujemy, aż soczewica będzie lekko rozgotowana. 
Dodajemy przecier, zagotowujemy. Kroimy ogórki kiszone w kostkę.
Wyłączamy ogień dodajemy przyprawy i ogórki kiszone.


Życzę smacznego w ten ponury i deszczowy dzień!




4 komentarze:

  1. Zupa wygląda bardzo smakowicie😋
    Koniecznie muszę ją ugotować😃

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobiłam bez groszku, bo nie miałam w domu. Dodałam kumin. Wyszła pyszna - świetny przepis. Włączam go do ulubionych. Dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń