środa, 5 kwietnia 2017

Batoniki daktylowe z masłem orzechowym

Proste i mega słodkie, takie są te batoniki. Polecam zrobić z dwóch porcji, bo uzależniają. Zapraszam do wypróbowania!








Składniki 

na spód:
1,5 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki daktyli
1 łyżka oleju kokosowego ( najlepiej nierafinowany)
duża szczypta soli

masa:
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki masła orzechowego
1 łyżka oleju kokosowego
duża szczypta soli

polewa:
pół tabliczki czekolady ( 50 g)
1 łyżka masła orzechowego
2 łyżki mleka roślinnego
1 łyżka cukru np. kokosowego




Wszystkie daktyle zalać gorącą wodą i moczyć przez 20 minut.

Płatki owsiane zmiksować na pył. Namoczone daktyle zmiksować na gęstą pastę, gdy źle nam to idzie dolać wody. Wsypujemy do miski płatki, daktyle, olej kokosowy, sól. Wyrobić na jednolitą gęstą masę i wyłożyć nim blaszkę.

Daktyle, masło orzechowe, olej kokosowy i szczyptę soli zmiksować na gładką masę, gdy jest zbyt gęsta dolać wody. Następnie wylać masę na spód.

Czekoladę, masło orzechowe, mleko i cukier lekko podgrzać, aby wszystko dokładnie się rozpuściło i połączyło .Wylać na masę.

Wstawiać na co najmniej 2 godziny do lodówki. Kroimy na równe batoniki.


Smacznego!

5 komentarzy: