poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wegański sernik pieczony

W końcu dopracowałam mój sernik, robiłam go pod wpływem emocji, nie wiedziałam co z tego może wyjść. Ale jak dla mnie wyszedł cudowny pieczony wegański sernik. Najbardziej mi przypomina mi ten tradycyjny, więc spróbuj, a się przekonasz czy mówię prawdę! :)












Składniki :

blaszka 21 cm
szklanka 250 ml

spód:
2 szklanki mąki owsianej
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego stałego
szczypta soli

na masę serową:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego* 400 ml
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mleka waniliowego**
1/2 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki soku z cytryny
szczypta soli

polewa:
50 g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1  łyżka syropu klonowego

polewa słony karmel: (opcjonalnie)

1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka masła orzechowego
duża szczypta soli

*mleczko powinno mieć 70-80 % miąższu kokosa
** gdy nie macie mleka waniliowego dodajcie np. cukier waniliowy albo pomińcie 





Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

Spód:
Wszystkie składniki wsypujemy, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę mokrymi dłońmi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Masa serowa:
Kaszę jaglaną ugotować w mleku waniliowym do momentu aż kasza wchłonie mleko.
Do miksera wsypujemy orzechy nerkowca, skrobię,puszkę mleczka kokosowego, syrop klonowy, sok z cytryny i ugotowaną kaszę. Dokładnie zmiksować. Wylać na spód. Piec 45 minut. 
Wyciągnąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Polewa czekoladowa:
Wlać mleczko kokosowe do rondelka. Pokruszyć czekoladę, wsypać ją i wlać syrop klonowy.
Wszystko podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wylać na sernik.

Polewa karmelowa:
Wszystko włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Polać na czekoladę.
Lecz ta opcja jest opcjonalna, ja tak zrobiłam, bo uwielbiam daktylowy karmel.


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Muszę wypróbować Twój przepis bo jak na razie robiłam tylko pieczony torurnik, a ten wyglada kusząco!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Czy nerkowce mogą być namoczone (wpłynie to jakoś na konsystencję) bo mój blender raczej takim suchym nie da rady i mleko kokosowe ma być schłodzone, ta stała część czy cała puszka bez chłodzenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cała puszka mleczka kokosowego bez chlodzenia :) można namoczyc nerkowce 30 minut zalać wrzatkiem i odsaczyc :)
    Jak bylby jakiś problem to pisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Spróbuję na święta zrobić, jak mi dziecko na cokolwiek pozwoli ;)

      Usuń
  4. Ślinka leci na sam widok! Jest przepiękny :) Muszę w końcu zabrać się za roślinny sernik.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubie mleka kokosowego , czym moge zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale obiecuje, że go nie wyczujesz ❤ nie wiem dokladnie czym, bo te mleko jest tłuste i dlatego ten sernik dzięki mleczku jest zwarty :)

      Usuń
  6. Zrobiłam, udało się. Spód wyszedł trochę twardy, ale tak poza tym "sernik" pyszny. Mleka kokosowego nie czuć, kaszy też nie. Lekko kwaskowy, naprawdę dobry.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy, dziękuję za opinię :)

      Usuń