poniedziałek, 10 kwietnia 2017

Wegański sernik pieczony

W końcu dopracowałam mój sernik, robiłam go pod wpływem emocji, nie wiedziałam co z tego może wyjść. Ale jak dla mnie wyszedł cudowny pieczony wegański sernik. Najbardziej mi przypomina mi ten tradycyjny, więc spróbuj, a się przekonasz czy mówię prawdę! :)












Składniki :

blaszka 21 cm
szklanka 250 ml

spód:
2 szklanki mąki owsianej
3 łyżki syropu klonowego
2 łyżki oleju kokosowego stałego
szczypta soli

na masę serową:
1 szklanka orzechów nerkowca
1 puszka mleczka kokosowego* 400 ml
1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 łyżki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka mleka waniliowego**
1/2 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki soku z cytryny
szczypta soli

polewa:
50 g czekolady gorzkiej
1/4 szklanki mleczka kokosowego
1  łyżka syropu klonowego

polewa słony karmel: (opcjonalnie)

1/2 szklanki daktyli
1/2 szklanki wody
1 łyżeczka masła orzechowego
duża szczypta soli

*mleczko powinno mieć 70-80 % miąższu kokosa
** gdy nie macie mleka waniliowego dodajcie np. cukier waniliowy albo pomińcie 





Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.

Spód:
Wszystkie składniki wsypujemy, dokładnie mieszamy. Wykładamy na blaszkę mokrymi dłońmi.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

Masa serowa:
Kaszę jaglaną ugotować w mleku waniliowym do momentu aż kasza wchłonie mleko.
Do miksera wsypujemy orzechy nerkowca, skrobię,puszkę mleczka kokosowego, syrop klonowy, sok z cytryny i ugotowaną kaszę. Dokładnie zmiksować. Wylać na spód. Piec 45 minut. 
Wyciągnąć z piekarnika, odstawić do wystygnięcia i włożyć do lodówki na minimum 2-3 godziny.

Polewa czekoladowa:
Wlać mleczko kokosowe do rondelka. Pokruszyć czekoladę, wsypać ją i wlać syrop klonowy.
Wszystko podgrzewać do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. Wylać na sernik.

Polewa karmelowa:
Wszystko włożyć do miksera i zmiksować na gładką masę. Polać na czekoladę.
Lecz ta opcja jest opcjonalna, ja tak zrobiłam, bo uwielbiam daktylowy karmel.


Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Wygląda apetycznie! Muszę wypróbować Twój przepis bo jak na razie robiłam tylko pieczony torurnik, a ten wyglada kusząco!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam pytanie. Czy nerkowce mogą być namoczone (wpłynie to jakoś na konsystencję) bo mój blender raczej takim suchym nie da rady i mleko kokosowe ma być schłodzone, ta stała część czy cała puszka bez chłodzenia?

    OdpowiedzUsuń
  3. Cała puszka mleczka kokosowego bez chlodzenia :) można namoczyc nerkowce 30 minut zalać wrzatkiem i odsaczyc :)
    Jak bylby jakiś problem to pisz :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki. Spróbuję na święta zrobić, jak mi dziecko na cokolwiek pozwoli ;)

      Usuń
  4. Ślinka leci na sam widok! Jest przepiękny :) Muszę w końcu zabrać się za roślinny sernik.
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubie mleka kokosowego , czym moge zastąpić ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ale obiecuje, że go nie wyczujesz ❤ nie wiem dokladnie czym, bo te mleko jest tłuste i dlatego ten sernik dzięki mleczku jest zwarty :)

      Usuń
  6. Zrobiłam, udało się. Spód wyszedł trochę twardy, ale tak poza tym "sernik" pyszny. Mleka kokosowego nie czuć, kaszy też nie. Lekko kwaskowy, naprawdę dobry.

    OdpowiedzUsuń