piątek, 7 kwietnia 2017

Twarożek z kiszonego słonecznika

Nie wiecie jak wykorzystać sok z ogórków kiszonych? Zresztą to nie jest zwykły sok, a bomba witaminowa dla naszego organizmu.
Bardzo długo dążyłam do tego, aby twarożek roślinny był bardzo zbliżony do tego tradycyjnego..
I udało się! Sok z kiszonych ogórków robi tu swoją robotę.
 Nie wystarczy zakwasić twarożku cytryną, ale również zamoczyć nasiona w soku z ogórków kiszonych.
Więc zapraszam do przetestowania tego obłędnego twarożku, przekonacie się czy warto :)










Składniki:
1,5 szklanki słonecznika
1 pęczek szczypiorku
5-6 rzodkiewek 
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
sok po ogórkach kiszonych
sok z cytryny
woda
sól, pieprz


Słonecznik moczyć w wodzie po ogórkach kiszonych. Po 6-8 godzinach ( a najlepiej na całą noc), odcedzić, wsypać do naczynia, gdzie będzie trzeba zmiksować. Miksując, powoli dodawać wody, tak aby powstał gęsty twarożek. Dodajemy czosnek i chwilę jeszcze miksujemy. Doprawić płatkami drożdżowymi, sokiem z cytryny,solą, pieprzem. Rzodkiewkę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Dodać do twarożku i ostatecznie doprawić sokiem z cytryny,pieprzem, solą. Odstawić na godzinę do lodówki, aby `przegryzł się` i schłodził. Przechowywać w lodówce.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Przepis obłędny! Ale z racji na obostrzenia zdrowotne muszę zachowywać dokładną gramaturę produktów i BŁAGAM Cię, Kochana - jeśli możesz napisz jaką ilość gotowej potrawy otrzymujesz po użyciu tylko 1,5 szklanki słonecznika, obu soków, soli i pieprzu. Z góry Ci dziękuję za poświęcony czas :*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobię we wtorek , bo teraz jestem w górach i nie mam jak. Najlepiej napisz na meila albo facebooka. ❤

      Usuń