środa, 12 kwietnia 2017

Pasztet z soczewicą,komosą ryżową i jabłkiem

Uwielbiam pasztety, zresztą mój narzeczony jest ich wiernym fanem. Ciągle je jemy i w ogóle nam się nie nudzą.  Teraz nadchodzą święta, więc wielu z Was pewnie będzie robić pasztet, więc zachęcam wypróbować moją propozycję. Mam jeszcze w planach wykonać mazurka i go wstawić na bloga, ale nie jestem pewna czy zdążę. 
A Wy z czym lubicie najbardziej jeść pasztety? My z chrzanem i ogórkiem kiszonym. <3











Składniki:
1 szklanka suchej soczewicy zielonej
1/2 szklanki suchej komosy ryżowej lub kaszy jaglanej

1 cebula
1 jabłko
4 liście laurowe
2 ziela angielskie
2 łyżki oleju

5 łyżek pestek dyni
5 łyżek pestek słonecznika

2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
1 łyżka musztardy
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka lubczyku
1 łyżeczka mielonej kolendry
sól
pieprz


Szklankę suchej soczewicy gotować w 2 szklankach wody, również komosę ryżową, ale w jednej szklance wody. Gotować, aż wchłoną całą wodę.

Cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Zeszklić na oleju z liści laurowymi i zielem angielskim. Na koniec wyjąć przyprawy.

Pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni. Później zmiksować na pył w blenderze z ostrzem `s` lub młynkiem.

Ustawić piekarnik na 180 stopni.

Ugotowaną soczewicę, komosę, zeszklone jabłko i cebulę, zmiksowane pestki razem wszystko wymieszać i zblendować na gładko. Na końcu dodać czosnek wyciśnięty przez praskę,sos sojowy, musztardę, majeranek, lubczyk, kolendrę, olej, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie, wyłożyć do keksówki. Piec 30-40 minut.


Smacznego!




4 komentarze:

  1. Super wygląda :)
    Też lubię jeść pasztet w połączeniu z ogórkiem, ale chyba jeszcze bardziej z pomidorem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pomidorem jeszcze nie jadłam, więc na pewno spróbuje :)

      Usuń