poniedziałek, 8 maja 2017

Chili sin carne + guacamole

Kto kto nie lubi szybkich jednogarnkowych dań?! Robi się raz, a ma się obiad na 2-3 dni. 
Chili sin carne jest sycące, aromatyczne, a dodatek guacamole jest kropką nad i. To jest jedno z moich ulubionych potraw!  Danie jest ostre i bardzo rozgrzewające. No cóż jest maj, a ja nadal żądam takich przypraw , ze względu na pogodę.
Także zapraszam Was do przetestowania mojej wersji, mam nadzieję, że Wam zasmakuje :)







Składniki na chili sin carne:

1 szklanka suchej czerwonej fasoli ( lub 2 puszki )
1 puszka pomidorów krojonych w puszcze
1/2 szklanki wody
1 cebula 
1 papryka
1 marchew
1/2 puszki kukurydzy ( puszka 400 g)
2 ząbki czosnku
1  łyżeczka kolendry zmielonej
1 łyżeczka cynamonu
1 papryka papryki wędzonej
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka sosu sojowego
1/2 - 1 łyżeczka pieprzu cayenne ( lub chili )
sól, pieprz
olej do smażenia


Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, natomiast marchew zetrzeć na tarce. Wszystko zeszklić na oleju.
Gdy już tak się stało dodać do warzyw puszkę pomidorów, fasolę ugotowaną lub z puszki, kukurydzę oraz wszystkie przyprawy, ocet, sos sojowy, sól, pieprz do smaku wraz z czosnkiem wyciśniętym przez praskę. Gotować ok 20 - 30 minut. Podawać z ulubionym ryżem lub kaszą i guacamole.



Składniki na guacamole:

2 awokado
2 pomidory np. malinowe
1 cebula czerwona
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki suszonej papryczki jalapeno 
2 ząbki czosnku
sok z cytryny do smaku ( u mnie ok. pół cytryny)



Awokado obrać i rozgnieść widelcem. Pomidory i cebulę pokroić w kostkę. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać wszystkie przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.




Smacznego!

1 komentarz: