wtorek, 30 maja 2017

Pulpety z suszonych pomidorów i kaszy jaglanej

Proste pulpety idealne do makaronu z sosem pomidorowym, sałatki czy tortilli z warzywami i ulubionym sosem. Zapraszam do wypróbowania tych pięknych czerwonych pulpecików!








Składniki: ( 16 dużych pulpetów )

3/4 szklanki kaszy jaglanej
1/2 szklanki soczewicy zielonej
1 słoik suszonych pomidorów 
1/4 szklanki oliwy z oliwek
3 łyżki nasion słonecznika
3 łyżki pestek dyni
2 łyżki płatków drożdżowych
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz


Kaszę jaglaną ugotować w 2 szklankach wody, a soczewicę w 1 szklance wody. Pomidory dobrze odsączyć w ręczniku papierowym. Umieścić je w blenderze dodać oliwę, płatki drożdżowe i czosnek. Zmiksować na gładką pastę. Nasiona słonecznika i pestki dyni podprażyć na patelni, a następnie zmiksować w młynku lub w blenderze na pył. Gdy soczewica już jest ugotowana, dodać ją do pasty z suszonych pomidorów i znów zmiksować na gładką masę. Dodać do ugotowanej kaszy jaglanej zmiksowane pomidory z soczewicą, zmielone pestki dyni i nasiona słonecznika. Doprawić solą i pieprzem. Masę dokładnie wymieszać. Formować kulki i piec w piekarniku ( posmarować je od spodu,z wierzchu olejem piec w 180 stopniach termoobieg, aż się zarumienią) lub smażyć.


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oj tak idealne! Kocham suszone pomidory :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń