czwartek, 4 maja 2017

Hummus paprykowy

Nie przepadamy z Miłoszem za kupnymi hummusami.. Ale ostatnio pokusiliśmy się kupić hummus paprykowy w Lidlu. No i nam zasmakował! Postanowiłam go odtworzyć w swojej kuchni no i.. wyszedł przepyszny! Nawet lepszy niż z Lidla. Jest lekko ostry i odpowiednio kwaśny. Jak na razie z hummusów najbardziej mi smakuje ten z papryką, a Wam? :)








Składniki:
1 szklanka suchej ciecierzycy ( 2 puszki )
1 czerwona papryka
4 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne, chili ( mniej/więcej)
sok z jednej cytryny (mniej/więcej)
sól
2 łyżeczki sody
woda do nadania konsystencji


Ciecierzycę moczyć ok.8 godzin z 1 łyżeczką sody. Odcedzić wodę, zalać świeżą i znów dodać 1 łyżeczkę sody. Gotować, aż będzie miękka. Paprykę upiec w 180 stopniach, do momentu aż będzie miękka. 
Ciecierzycę, paprykę, tahinę, czosnek, pieprz cayenne, miksujemy na gładką masę, dodając powoli wodę. Na koniec doprawiamy sokiem z cytryny, solą i ewentualnie dodać więcej pieprzu cayenne.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz