piątek, 31 marca 2017

Kotlety buraczane

Pyszne i aromatyczne kotlety polecają się do bułki , ziemniaków z surówką lub  tortilli ze świeżymi warzywami i ulubionym sosem. Wybór należy do Was, ale musicie wypróbować te niesamowicie proste kotlety, to do dzieła! :)










Składniki :
(7-9  dużych kotletów)
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej
2 buraki ( ok.400 g)
2 łyżki oleju
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego + 3 łyżki wrzącej wody
2 cm imbiru
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2-1 łyżeczka pieprzu cayenne 
sól,pieprz



Kaszę jaglaną gotować aż wchłonie całą wodę ( 1 porcja kaszy jaglanej, na 2 porcje wody ). Buraki zetrzeć na tarce. Dodać do nich olej, sos sojowy, łyżkę siemienia lnianego wymieszanego z wodą, starty imbir na tarce, wyciśnięty czosnek przez praskę i pozostałe przyprawy. Dodać ugotowaną i ostudzoną kaszę jaglaną. Ustawić piekarnik na 180 stopni ( góra- dół ). Oczywiście kotlety można usmażyć. Wymieszać porządnie masę. Następnie umyć dłonie i mokrymi rękoma formować kotlety. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy kotlety i pieczemy 30 minut.


Smacznego!

2 komentarze:

  1. Witam. Czy sos sojowy można pominąć albo czymś zastąpić?

    OdpowiedzUsuń