środa, 12 lipca 2017

Leczo z ciecierzycą

Leczo? Uwielbiam!
Można je robić na tysiąc sposobów. A na letni obiad jest idealne.. Podaję je z ryżem lub ulubionym chlebem. Moim zdaniem najlepiej smakuje na drugi dzień, więc polecam robić je wieczorem.
Zapraszam do wypróbowania!









Składniki:

3 papryki ( czerwona, żółta, zielona)
1 cukinia
1 cebula
1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub 2 puszki)
2 puszki pomidorów
1/2 szklanki wody
1 łyżka syropu klonowego
4 liście laurowe
3 ziela angielskie
2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżeczka papryki ostrej
2 ząbki czosnku
sól, pieprz
3 czubate łyżki stałego oleju kokosowego rafinowanego


Ciecierzycę zalać wodą odstawić na 8-12 godzin. Następnie ugotować do miękkości. Odcedzić.

Cebulę pokroić w kostkę, cukinię w pół księżyce, a papryki w dużą kostkę. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Smażyć ok. 1 minutę. Po tym czasie wrzucić paprykę. Smażyć przez 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzucić cukinię z ugotowaną ciecierzycą, paprykę wędzoną, paprykę ostrą i 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Smażyć następne 5 minut, często mieszając.Po tym czasie wlać pomidory z puszki, wodę i syrop klonowy. Doprawić solą,pieprzem i gotować przez 5 minut. Podawać z ryżem, kaszą lub chlebem.

*Moim zdaniem najlepiej zrobić leczo wczesnym wieczorem zostawić do ostygnięcia, następnie schować do lodówki. . Na następny dzień po prostu smakuje o wiele lepiej, niż od razu podane po ugotowaniu.


Smacznego!

3 komentarze: