piątek, 4 sierpnia 2017

Gulasz z ciecierzycą i kurkami

Uwielbiam dania jednogarnkowe - gulasze, lecza, curry. Robi się je szybko, są pyszne i wychodzi ich duży gar. Dzięki temu nie musimy się martwić obiadem przez kolejne dni. Śmietanka ze słonecznika nie jest niezbędna, ale bardzo nadaje tutaj charakteru temu gulaszu. Najlepiej podawać ze świeżym pieczywem lub kaszą pęczak.








Składniki:

1 szklanka suchej ciecierzycy ( lub dwie puszki)


1 cebula
2 łyżki oleju
4 liście laurowe
3 ziela angielskie

2 puszki pomidorów
1/2 szklanki wody

400 g kurek
4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka sosu sojowego


Śmietanka ze słonecznika :

1/2 szklanki słonecznika
1/4 szklanki oleju
 3/4 szklanki wody 
sok z cytryny
1 ząbek czosnku ( opcjonalnie)


 do podania: nać pietruszki, kasza, śmietanka ze słonecznika
świeżo zmielony pieprz, nać pietruszki



Ciecierzycę namoczyć min. 8 godzin.  Następnie ugotować do miękkości. ( jeżeli używasz z puszki to pomiń ten punkt).

Olej rozgrzać. Cebulę pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzany olej cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Zeszklić.

Dodać ugotowaną ciecierzycę i smażyć przez ok. 1 minutę.

Dodać pomidory i wodę gotować przez 10 minut.

Wrzucić kurki i gotować, aż będą miękkie.


Śmietanka ze słonecznika

Wszystkie składniki zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Gulasz podawać ze śmietanką i np. kaszą pęczak.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam ciecierzycę pod każdą postacią! :)
    W wolnej chwili zapraszam do mnie: https://smilingshrimp.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń